Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Σε επιχειρησιακή χρήση από τις 19 Ιουνίου το αεροδρόμιο της Ίμβρου


Παρά τους περιορισμούς της Συνθήκης του Μοντρέ ξεκινά την λειτουργία του ως βάση αποστολών έρευνας και διάσωσης από τις 19 Ιουνίου το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ιμβρου, όπως είχε αποκαλύψει πριν λίγους μήνες το defencenet.gr. Σσύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τούρκιγε», το αεροδρόμιο κόστισε 65 εκατομμύρια τουρκικές λίρες και ολοκληρώθηκε το 2002 αλλά μέχρι τώρα λειτουργούσε αποκλειστικά για εξυπηρέτηση των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται στο νησί. Μάλιστα όπως τονίζει η εφημερίδα "το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απαγορευμένη περιοχή". Το αεροδρόμιο μετά τις εργασίες αναβάθμισης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε προωθημένη αεροπορική βάση επιχειρήσεων με διάδρομο αποπροσγείωσης ελικοπτέρων και μεταφορικών και κατά δεύτερο λόγο για έκτακτες περιπτώσεις μαχητικών αεροσκαφών μήκους 2.100 μ.. Η αεροπορική βάση κτίζεται δίπλα (απόσταση 1,6 χλμ) από το κεντρικό στρατόπεδο του νησιού όπου εδρεύει ένα σύνταγμα ειδικών δυνάμεων, αλλά και η μονάδα του πυροβολικού (1,5 χλμ από την πρωτεύουσα το χωριό Παναγιά Μπαλωμένη).



Η μονάδα υποστηρίζει κυρίως τους πυραύλους WS-1 των 302 χλστ, εμβέλειας 80 χλμ. που εδράζονται σε τετραπλούς εκτοξευτές και στοχεύουν τη Λήμνο.
Το αεροδρόμιο θα έχει την δυνατότητα υποστήριξης των δύο βασικών τύπων μαχητικών αεροσκαφών, F-16C/D και F-4Ε 2020 Terminator (λόγω του οριακού μήκους του διαδρόμου για απογειώσεις με πλήρες οπλικό φορτίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε συνθήκες επιχειρήσεων ή για αναγκαστικές προσγειώσεις μαχητικών), των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-160 της τουρκικής Αεροπορίας, καθώς και όλων των ελικοπτέρων.


ΠΗΓΗ: http://trikalagr.blogspot.com/2010/06/19.html#ixzz0qGTkYkiq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου